Beautiful Copenhagen

Det har varit några hektiska dagar i Malmö. Trevliga, händelserika och med en liten gnutta drama, så som det brukar vara.. Mina kusiner kom ner till Skåne i förrgår och därför har det varit lite bloggtorka.

Tänkte rekommendera en kurs som jag gick för några veckor sedan i Köpenhamn. Detta vackra Köpehamn. Jag älskar det och danskan får mig att känna mig hemma, i detta fula språk, som många tycker, finner jag det vackra, en hemmastadd känsla som inte går att beskriva. Min familj är delvis från Danmark och det kan vara därför hemmakänslan stadigt kommer krypandes när jag är i Danmark. En känsla av tillhörighet.

I vilket fall som helst så gavs kursen av Lunds Universitet i samarbete med Copenhagen Business School. Uppläget är fem dagars intensivkurs för svenskar i danska. Allting från grammatik till språklaboratorium till föreläsningar och stadsvandringar. Om min danskakunskap var bra innan var den grym när jag lämnade mitt Köpenhamn. Jag bodde under veckan hos en släkting som bor i Holte, ett litet samhälle, 20 min utanför Köpenhamns C. Hela upplevelsen blev en liten försmak på min Italien resa senare i höst. Kursen kostar ingenting och man anmäler sig på Lunds Universitets hemsida; Institutionen för Danmarksstudier. Kursen ges en gång per år (alltid sommar).

Dessutom hittade jag en potentiell framtida adress;

Språklaboratoriet;Utsikten från stationen i Holte - måste vara en av jorden lugnaste och fantastiska platser.
På fredageftermiddagen var det den sista föreläsningen om dansk kultur men jag tänkte ta den danska kulturen till en ny nivå och begav mig själv ut i Köpenhamn för att se mig omkring. Eftersom jag inte var sugen att trängas med människor på ströget och framför allt var jag inte shoppingsugen(?!) så jag begav mig till Glyptoteket som antagligen är världens mest fantastiska museum. Skulpturmuseum med flera tusen år gamla skuplturer från Antikens grekland fram till danska modern skulptur. Jag måste medge att det ger mig ett lugn att gå och titta på alla fantastiska ting. Sådan precision som de är utförda med och så gamla. Så många historier som de bär på. Jag kan gå i timmar. Dessutom är vinterträdgården to die for.VinterträdgårdenKungliga bibliotekets trädgård

Ciaociao

Xx/G

Colorama

Buongiorno miei amici!Ciaociao

Xx/G

Visste ni...?

Att det står Suecia i kapsylen på en Corona?


Ciaociao 

Xx/G

Vackra Österlen

Goderafton Sverige! Jag är bränd, eller ja snarare röd. Jag är trött. Jag är mätt och jag är harmonisk. I dagarna två har jag och AN varit på roadtrip runt vackra Skåne. Första dagen blev det den västra sidan och andra dagen var vi så klyftiga och åka för att se andra sidan - vackra Österlen. Vi har gjort allt från att köra vilse bland fälten, känt röten tångluft till behaglig och frisk saltdoft från de mörkblå haven. Åkt runt till gårdar där Loppisarnas saker var lika dammiga som flera års ostädade hyllor. Sett antika föremål hos antikhandlare som har burit på år av historier, saker som funnits längre än jag varit född. Vi har ätit rökt fisk i Smygehuks fiskrökeri, ätit lunch på Skillinge Hamnkrog, gått vilse i Simrishamn enbart för att äta italiensk glass, råkat sno plastbägare från glassbaren, sett världens vackraste vy över ett otroligt vackert skåne, diggat till gamla godingar som Lilleman, Carola, Mange Schmidt, Ted Gärdestad och Eminem samt utfärdat ANs första takning av en bil någonsin.

Allt som allt har vi tillbringat femton fantastiska timmar ute på skåne lands och asfaltsvägar. Jag kan bara säga att vi lever i ett fantastisk land.

Lite bilder;
Några soldagar till och sedan skall jag inte bleka omgivningen...
Simrishamns gågata, ett hett tips är den nyöppnade glassbaren med hemmagjord italiensk glass - storgatan 26. Gör inte samma misstag som oss och gå fel, fortsätt förbi stortorget (om du har hamnen i ryggen) och sedan ligger den på högersida.Fina AN

AbbekåsCiaociao

Xx/G

Gotland

Sverige, detta vackra Sverige. Fälten,skogar, sjöar, hav, öar. Ja vi är verkligen bortskämda med att ha fantastisk natur utanför dörren. Gotland är ett sådant exempel. Gotland - rosornas ö och ett paradis på sommaren. Men det finns en gång om året jag antagligen inte skulle åka dit. Almedalsveckan. Det slog mig att halva min familj befinner sig på ön för att jobba, delta i seminarier etc. Andra halvan av familjen återfinns på västkusten och i Skåne. Almeddalsveckan lockar inte för mig. En bra idè som känns ha spårat ut lite. Det har blivit ett hetsat hippo, lite grann som politikernas Båstad. Det gäller självklart att synas, höras och knyta kontaker. Min erfarenhet av politiken har sina baksidor också. Det fejkade vita lögnerna, de stela leende till personer man "bör" vara vän med, eller personer som vet om att de inte gillar varandra men fjeskar, nattklubbarnas svar på groggludder fast inom politiken som är din vän bara för att du råkar vara någon eller känna någon uppsatt. Nej politik älskar jag, Almedalen är ett fantastiskt koncept som tyvärr beblandas med en hel del lyckssökare inom politik/media/olika branscher som vill bli något. Ett Svenskt Hollywood fast under en vecka. En blandning som skär sig likt mjölk och citron.

Jag är inte i Almedalen i år i allafall.Ciaociao

Xx/G

Summernights

Godmorgon världen, solen sommaren och människor! Vilken match igår, vilken spansk uppvisning och så många tårar som föll ner över italienska kinder. Jag spenderade kvällen med goda vänners sällskap, grillning, champagne, jordgubbar och sällskapspel innan matchen startade. AN och JvP som bor i närheten till mig här i Skåne under sommaren kom över och tillsammans hade vi en fantastisk kväll.  Hängiven italiensk supporter som man är var det bittert med förlust, men rätt lag vann.

Något annat som slog mig är hur många barn det spanska spelarna har. Efter matchen sprang de fram till sina nära och kära för att fira segern, och herregud, det bara välde ner barn från läktaren. De spanska spelarna har definitivt legat i. Men det måste samtidigt vara roligt att vara ett barn till en spansk spelare, eller landslagspelare i övrigt, tänk vilket gäng de blir när det åker ut på deras pappors turneer tillsammans. Den dagen fotboll börjar spelas med mixade kill/tjejlag på elitnivå, den dagen får världen se upp för Spanien


Det verkar som om sommaren kommit (äntligen) till Sverige och vad gör sig det inte bäst för då än en roadtrip? Jag och AN skall idag utforska våra svenska/skånska fält, känna vinden brusa i håret, havssaltslukten sticka i näsan och bara njuta. Resan verkar ta sig an via den östra delen av Österlen idag. Men eftersom vi båda försöker leva lite mer i nuet så får vi se vart det bär oss.AN hämtar mig om en timma. Time to get ready!

Ciao ciao

Xx/G


Rise again

Godmorgon!
Kul att så många fortfarande har vägarna förbi trots mitt enormt långa uppehåll! Nu är det klart med Italien och jag flyttar i September, därför tänkte jag ta upp bloggandet nu igen. Lite mer motiverad denna gången. Staden jag först trodde jag skulle flytta till var ju först Florens, men har nu fått en plats på italiensk äldsta och bästa universitet i Bologna så därför kommer jag till hösten att vara student vid Università degli Studi di Bologna.

Så vad har hänt den senaste tiden?  Allt för mycket. Allt för mycket att skriva om. Men det finns några småsaker som jag gärna vill dela med mig av. Några saker kommer nu andra i andra inlägg som exemplevis min miniflytt till Köpenhamn. Skolan har slutat och jag har valt att inte arbeta i sommar utan bara ta det lugnt innan Italien. Tror det är bra med tanke på min stresskollaps förra sommaren. Konstigt det där med att det har gått över ett år sedan jag gick in i väggen men vissa symptom finns fortfarande kvar. Likt gubben i lådan dyker de upp lite då och då. Men som en rehabilterad nykterist kan jag kontrollera dem. Nykterist frågar ni kanske er? Ja, säger jag, inte det att jag har alkoholproblem, men jag vill påstå att stressen skapar ett bereonde av att hinna med saker, ett konstigt beroende som är allt försvårt att kontrollera när man väl kommer in i en rytm. Ett dagligt behov att fylla sin almenacka, göra allt på en och samma gång, kolla mail/facebook samtdigt som du står på ett lokalt fik, beställer en latte to go och skall samtidigt betala för den som du kollar facebook, pratar i telefon och skall hålla dina saker. Ja det är ett beronede fast man inte vet om det. Ett beroende att alltid finnas där och alltid vara med på allt och alltid vara bästa på allt, ligga lite före alla andra samtidigt som man inte skall verka vara en stressad person. Men det finns saker man inte kan köpa för pengar, kärlek, glädje, lycka och TID.

Många har undrat hur man tar sig igenom en stresskollaps medan andra knappt märkt att jag har haft det samtidigt som de inte förstår allvaret i det. "Kom med ut ikväll" "Gud vad du är tråkig som bara skall vara hemma, det är ju fredag". Påståenden och rop jag ibland bara vill spy galla över för förståelsen för att gå in i väggen finns inte i dagens samhälle. Går man in i väggen är man svag och svaga människor är inte omtyckta.


Men det är just dessa människor som säger sådana saker till dig, som inte förstår hur ont du har varje morgon i kroppen när man skall stänga av mobillarmet för att gå upp och göra dagen fylld med saker, de är inte de personer som förstår att det inte är NORMALT att vakna ca sex ggr om natten, de är inte personer som förstår dig när du berättar om hjärtklappningar minst fem gånger om dagen. De är inte de personer som förstår dig när du inte orkar gå till träning, det man älskar mest, när femtio meter till närmsta matvarubutik för att köpa en liter mjölk känns lika långt som till Afrikas Savanner. Nej de kommer aldrig förstå, de har aldrig varit där och framför allt kommer de inte se världen ur det vackraste perspektiv när man valt överlevt, lyckats ställa sig upp och förändra en själv och ens sätt att leva. Du kommer aldrig kunna förklara världens alla fäger, alla de underbara ting, du kan bara försöka få dem att se dessa, uppskatta dem lika mycket som du själv, hur en morgonkopp kaffe utan stress kan skapa den mest härliga morgonkänslan, eller hur mycket en regnig dag faktiskt kan vara vacker och skapa en ro, hur solens strålar lätt når din hud och hur njutbar den känslan är. Eller fel av mig, dessa människor kanske upplever just det moment som existerar, de kanske säger att de förstår, men de upplever världen genom andra ögon, och de kommer aldrig förstå den värld som du själv ser, förrän de tar steget ut att förändra sig själv till det bättre. Och det steget är ibland otroligt svårt att se och tar tid. Men när det väl sker, är det som du har blivit välsignad.

Det krävs att man måste blotta sig själv. Rasera sina murar för att våga. Våga att förstå våga att se våga att leva våga att se livet på nytt.Xx/G


RSS 2.0