acceptera och kämpa

Godmorgon vänner! igår var det en manifestation här av studenter och olika fackföreningar. Över 500 studenter och jag vet inte hur många fackmänniskor, samlades vid Bolognas centrum och ockuperade gator och torg för att vissa sin ilska. Detta orsakade kaos i trafiken så i princip inga bussar gick. Hannah som hade tenta igår, var lite orolig att hon inte kunde göra den, för studenter hade även ockuperat aulor runt om i universitetsbyggnaderna så lektioner kunde inte hållas och inte heller tentor. Som tur var så hände inte detta på juridiska fakulteten. Vi hade en gästföreläsning igår av en svensk professor och även vice-president för den kungliga krigsakademin (har glömt det korrekta namnet), Gunilla Harlof, som av en slump även känner min pappa genom Folk&Försvar. Världen är verkligen liten. Jätte intressant föreläsning! Påväg hem så var det hur mycket poliser med kravallutrustning i stan pga manifestationen/demonstrationen. I Napoli har vissa demonstrationer ibland spårat ut, och när jag pratade med en italienare på kvällen så sa han att man skall hålla sig inne när de demonstrerar för i 3/4 fall så blir det väldigt våldsamt. Jag såg bilder där kravallpoliser skyddade bankdörrar och liknande för att inte stenar skulle kastas in. Samtidigt som det är dumt att studenterna blir våldsamma så förstår jag dem. Systemet här är verkligen heirakiskt och det finns inga instanser som kårer att vända sig till. Professorerna gör vad de vill för de har makten. Ex; italienaren som jag nämnde tidigare hade haft en tenta för några dagar sedan, en munta, läraren ställde en fråga som han inte kunde svara på och i normala fall ställer läraren en annan typ av fråga för att se att eleven studerat. Detta gjorde inte denna professorn, han frågade istllet var italienaren kom från. Svaret var Verona, och när professorn hörde detta så sa han "- Jag råder dig att komma när nästa tillfälle för tentan ges för du kommer att bli underkänd på denna". Detta var enbart för att italienaren kom från Verona!. Han hade sedan frågat sina kursare hur tentan gått och alla hade failat och alla studenter hade fått frågan var de kom ifrån. En student av dessa som skall ta sin examen till jul, hade bett på sina bara knän att få det lägsta betyget bara för att han ville klara den, professorn hade frågat var han kom från och tydligen hade svaret inte varit tillräckligt "fint" för professorn så han hade failat denna studenten. Detta innebär att studenten måste betala en ny terminsavg för nästa termin (jag tror de ligger på en ca 2000 euro alltså cirka 17000 kr) för att kunna ta tentan igen. En tenta. 17.000 kr.. Ni ser, de har makten - vi har ingenting..


Därför är jag lite små nervös för tentan i Relazioni Internazionali. ALla jag pratat med, även Gunilla Harlof, har tyckt att hans beteende är oacceptabelt, men det finns inget jag kan göra mer än att "gilla" situationen..

så därför är det monsterplugg i över en månad nu. Eftersom jag är en tävlingsmänniska, har jag bestämt mig att jag skall vinna denna matchen mot honom. Han skall inte hitta några fel. Så jag får väl tacka honom för denna pluggmorot som han har gett mig..


här är lite bilder från gårdagens revolt; filerna var skyddade så kunde inte lägga upp bilderna här men ni kan se dem på länken uner "Foto"

http://bologna.repubblica.it/cronaca/2012/12/06/foto/cortei_di_studenti_e_operai_invadono_il_centro_di_bologna-48175937/1/

Kommentarer
Postat av: Anki Bjarnehed

Stå på dig och visa honom att du kan!!! Det verkar ju inte klokt....nog för att Italien e fantastiskt men det kanske är bra att du inte studerar dör för jämnan:(

2012-12-09 @ 17:46:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0